Oligarhul rus care critică războiul. Ce i-a transmis lui Putin: „Nu vreau să trăiesc ca el în adăpost antiatomic”
Boris Mints este unul dintre puținii oameni de afaceri ruși bogați care s-au pronunțat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina și a președintelui Vladimir Putin. Majoritatea persoanelor de profil înalt din țară au rămas tăcute în legătură cu războiul, evitând să critice Kremlinul. Există o explicație simplă, potrivit lui Mints: „Tuturor le este frică”.
Oligarhul rus care îl critică pe Putin
Kremlinul are reputația de a lua măsuri drastice împotriva criticilor deschiși ai președintelui Putin, conținutul canalelor de știri rusești fiind controlat. Protestele neautorizate au fost, de asemenea, interzise în țară din 2014.
Mints a declarat că „orice persoană” care îl critică în mod deschis pe Putin „are motive de îngrijorare în ceea ce privește siguranța personală”.
Cu toate acestea, într-un interviu realizat prin e-mail, el a declarat pentru BBC: „Nu am nicio intenție de a trăi într-un adăpost antiatomic, așa cum face domnul Putin”.
Bărbatul de 64 de ani, care și-a construit averea prin intermediul companiei de investiții O1 Group, pe care a fondat-o în 2003 și pe care a vândut-o apoi în 2018, a declarat că, în Rusia, „modul obișnuit” de a pedepsi un proprietar de afaceri pentru „intoleranța” față de regim este „deschiderea unui dosar penal fabricat împotriva afacerii sale”.
„Astfel de cazuri penale îi vor afecta nu doar pe proprietarii de afaceri înșiși, ci și familia și angajații lor”, a spus el.
„Orice lider de afaceri independent de Putin este văzut ca o amenințare, deoarece poate fi capabil să finanțeze opoziția sau să cultive protestele – ca atare, acești oameni sunt văzuți ca dușmani ai lui Putin și, prin urmare, ca dușmani ai statului”, a adăugat el.
‘Închisoarea inevitabilă’
Este o situație pe care Mints o cunoaște din experiență, după ce a vorbit pentru prima dată în mod public împotriva politicilor președintelui Putin în 2014, după ce Crimeea a fost anexată de la Ucraina.
Boris Mints a simțit că trebuie să părăsească Rusia în 2015 pentru a se stabili în Marea Britanie „în contextul represiunii tot mai mari a opoziției politice”, Boris Nemțov fiind împușcat mortal în acel an.
Nemțov a fost un adversar înverșunat al președintelui Putin. Asasinarea sa în 2015 este cea mai mediatizată crimă politică de la venirea la putere a lui Putin. Autoritățile neagă orice implicare.
Doi ani mai târziu, fosta companie de investiții a lui Mints, O1 Group, „s-a trezit într-un conflict deschis împotriva Băncii Centrale a Rusiei”, a declarat el, cu proceduri legale începute în mai multe jurisdicții diferite.
„Când încep să se întâmple astfel de lucruri, este un semnal clar că trebuie să părăsești imediat țara”, a spus el.
El rămâne subiectul unei acțiuni legale în curs de desfășurare din partea Kremlinului.
Din cauza unor astfel de acțiuni, Mints sugerează că „cel mai curajos pas disponibil” pentru rușii bogați care nu-l plac pe Putin este „să plece în tăcere în exil”, citând cazul lui Mihail Hodorkovski, care a fost cândva cel mai bogat om din Rusia, dar a fost închis timp de aproape un deceniu pentru acuzații de fraudă și evaziune fiscală care, spune el, au fost motivate politic.
Oligarhii care fac apel la pace
Doi dintre cei mai proeminenți oligarhi ai țării, Mihail Fridman și Oleg Deripaska, nu s-au ferit să îl critice direct pe Putin atunci când au făcut apeluri separate la pace în Ucraina.
Fridman, un bancher miliardar, a declarat că orice remarcă personală ar putea reprezenta un risc nu doar pentru el însuși, ci și pentru angajați și colegi.
Cu toate acestea, lui Mints i s-a alăturat magnatul rus Oleg Tinkov, fondator al băncii Tinkoff și fost proprietar al echipei de ciclism Tinkoff-Saxo, în a denunța invazia.
Mints a calificat acțiunile președintelui Putin drept „josnice”, afirmând că invazia a fost „cel mai tragic eveniment din istoria recentă, nu doar a Ucrainei și a Rusiei, ci la nivel global”.
„Acest război este rezultatul nebuniei și al foamei de putere a unei singure persoane, Vladimir Putin, susținută de cercul său interior”, a declarat Mints, care a fost președinte al unuia dintre cei mai mari administratori de active de pensii din Rusia până în 2018.